assalamualaikum...tak jawab dosa..jawab sayang..hewhewhew (^_^)
entry aien hari ini..aien nak share cara aien tersendiri masak paprik..umm mak , abah , abang , ika , kakak , aqeem , alya . kakno , makno , makjang , anty , uncle , tok pah , bibik lama n sape2 la lagi..dorang cakap sedap..tapi tah laa..sodap la kot..hehe..nie nak share nie..cara2 n bahan2 yang kene ade .
bahan-bahan
- sotong / udang / ayam
- bawang besar (hiris bulat)
- bawang putih (tumbuk)
- serai (tumbuk)
- halia tua (hiris)
- cili api (hiris)
- daun limau purut
- tomato , carrot , kacang panjang
- sos tiram
- sos cili
- kicap manis
- garam secukup rasa
cara memasak
1. rebus sotong / udang / ayam (jgn buang air rebusan)
2. tumis bawang besar , bawang putih , serai , halia tua , cili api
3. masukkan carrot dan kacang panjang
3. masukkan carrot dan kacang panjang
4. masukkan sos tiram , sos cili , kicap kedalam tumisan (gaul sehingga sebati)
5. masukkan daun limau purut dan tomato kemudian masukkan air rebusan tadi sedikit demi sedikit (secukup untuk buat kuah je )
6. masuk kan sotong / udang / ayam yang direbus tadi dan garam secukup rasa (gaul sebati)
dah siap..senang kan...hehe selamat mencuba ( - , ^ )
yang nie aien gune sotong..hehe..maaf hiasan tak kemas (^_^) |
ok makan time..yumyummmm...
assalamualaikum..tak jawab dosa..jawab sayang ( - , ^ )
sdap x ?? nk ase jgk !!
ReplyDelete